Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Svartjobben fortsätter att minska

Varje höst frågar Skatteverket allmänheten och företagen om deras inställning till och kännedom om svartarbete. Och trenden är fortsatt positiv – allt färre känner någon som jobbar svart eller anlitar svart arbetskraft. Överhuvudtaget är acceptansen för svartarbete låg. Endast fem procent av medborgarna tycker att det okej att folk arbetar svart.

– Att andelen som känner någon som arbetar svart eller känner någon som anlitar svart arbetskraft stadigt sjunker tyder på att svartarbete har minskat, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson i ett pressmeddelande.

Undersökningsresultatet är ett kvitto på att hårt och medvetet arbete gör skillnad.

– Resultatet från Skatteverkets undersökning är glädjande. Reformerna med ROT och RUT har gjort skillnad och vårt gemensamma opinionsbildningsarbete har hjälpt till i kulturförändringen att ”vitt är tryggt”, säger Peter Löfgren för Byggbranschen i samverkan.

Arbetet måste fortsätta
I årets undersökning svarade 78 procent att de inte känner någon som anlitat svart arbetskraft under det senaste året, mot 69 procent för två år sedan. Det är också färre som känner personer som har arbetat svart. I år svarade 22 procent att de känner någon som arbetat svart under det senaste året. Motsvarande siffra år 2012 var 29 procent.

– Det är dock viktigt att reformarbetet för sund konkurrens och vita jobb fortsätter. Nästa viktiga reform är Arbetsgivaravgift på individnivå samt anmälningsplikt av alla företag till Skatteverket. Det ska inte vara möjligt att flyga under radarn och dölja svartarbete bakom en vit fasad avslutar Peter Löfgren.

Mer info om arbetsgivaravgift på individnivå och anmälningsplikt hittar du här.

Publicerad 2015-02-16 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier