Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Varje dag är en aha-upplevelse! Möt Dastan Media Ringlund – en äkta ”doer”

bild

Dastan Media Ringlund är en kvinna med både hjärta och hjärna på rätt ställe, om man får säga så. Hon duckar inte för något, är en äkta ”doer” och har ett tydligt mål i sikte. Och det gäller både för egen del och för branschen.

– Att vara med och påverka attityder och tänkesätt i byggsektorn är något jag verkligen brinner för. säger Dastan Media Ringlund, projektledare för nybyggnation på Lokalförvaltningen Göteborgs stad.

– En ökad mångfald och schyssta arbetsförhållanden kommer locka de bästa krafterna, vilket i förlängningen handlar om branschens överlevnad, fortsätter hon.


Vill utveckla samhället

Att intervjua Dastan Media Ringlund är som att få en energiinjektion. Hon är färgstark och utstrålar vilja och skarpsinne, men det finns även utrymme för eftertänksamhet. Ingen dålig kombination, tänker jag och frågar vad som fick henne att välja just byggbranschen?

– Jag gillar att varva administrativt arbete med att vara ute på fältet. Dessutom såg jag snabbt mina egna fördelar i en så mansdominerad sektor; att här behövs jag för att vara med och utveckla samhället, och det är det bästa jag vet!

Du har själv en utrikesbakgrund med kurdiskt påbrå. I vad mån har din bakgrund spelat roll för ditt engagemang i mångfaldsfrågan?

– Mitt engagemang grundar sig på min övertygelse om människors lika värde. Och min egen resa har stärkt mig i min uppfattning. Jag vill vara med och bidra till att fler får möjlighet att lyckas eller åtminstone får chansen att ta sig fram, säger Dastan Media Ringlund och berättar vidare att hon redan i skoltiden kom i kontakt med människor som trodde på henne.

– Jag kom till Sverige när jag var drygt 13 år. Jag kunde inte ett ord svenska och inte heller ett dugg om kulturen, för att inte tala om landets historia. Men det räcker inte med att ha en stark vilja och ett engagemang för att lyckas. Man behöver även människor som uppmuntrar en.


Vad betyder då mångfald för dig i praktiken?

– Jag vill poängtera att mångfald handlar om så mycket mer än kön och ursprung. Det handlar även om exempelvis ålder och sexuell läggning, och i förlängningen om att få in annorlunda profiler i yrkes- och samhällslivet

Och i det sammanhanget är det viktigt att skapa förutsättningar och arbetsförhållanden som gör det möjligt för även rörelsehindrade att följa med på tåget, säger Dastan Media Ringlund.

Svaret kommer reptilsnabbt: – Man ska bara göra det! Det kan handla om nästa lärling, nästa praktikant. Gör något, litet eller stort! Ta med det vid nästa rekrytering och som byggherre kan man ta med det redan i upphandlingsskedet. Det spelar ingen roll om en som exempelvis ”caddar” hela dagen är rullstolsburen, påpekar Dastan Media Ringlund.


Inte raketforskning

Dastan återkommer flera gånger under intervjun till Byggchefernas ledord, som utöver mångfald är etik, arbetsmiljö och ledarskap, och till de förändringar av branschen som hon är uppfylld av.

– Jo, jag känner starkt för dessa ledord som genomsyrar och beskriver Byggchefernas arbete med att få till stånd en förändring av attityder i byggsektorn. Det här handlar ju inte om raketforskning utan om igenkänning och är det rätt så är det lätt, säger hon på sitt självklara sätt.

I Dastan Media Ringlunds många uppdrag ingår att agera ambassadör för Byggcheferna på högskolor runt om i landet.

– Min roll som ambassadör ser jag som väldigt viktig med tanke på det generationsskifte vi nu är mitt uppe i. Genom att komma ut och berätta om min arbetsvardag och föra en dialog med studenterna når jag potentiella byggchefer. Dialogen leder ofta till ett fördjupat samtal om något område. Det här engagemanget på skolorna är ett sätt att säga: ’ni behövs!’. Själv tyckte jag att de röster från verkligheten jag kom i kontakt med under min utbildning var det som gav mest – att få träffa folk från den riktiga världen.


Hur gör du för att kombinera arbete med fackligt arbete och familj med små barn?

– Jag kan ta ledigt från mitt jobb för fackligt arbete. Min arbetsgivare har förmåga att se utanför mitt kontor – på omvärlden med det samhällsansvar man har som verksam i byggsektorn. För arbetsgivarna är det faktiskt en bra utbildning att medarbetare engagerar sig fackligt i branschfrågor – det har man nytta av i sin yrkesroll. När det gäller familjen så har mina barn även en pappa …


Hur ser du på din egen fortsatta utveckling och karriär?

– Min plan är att fortsätta få vara med och driva de här frågorna. Jag vill också pröva på att sitta i både beställar- och entreprenörsrollen. Jag tycker ju om att påverka och att bestämma, så i förlängningen är målet att få en ledande position.


Vad gör du om tio år?

– Jag är vd, i annat fall har jag nog öppnat eget, säger Dastan Media Ringlund utan att blinka.

Och jag tror henne.

 

Text: Pamela Collin

Publicerad 2015-02-09 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier