Ledarna träffade 1992 det första så kallade sifferlösa avtalet på svensk arbetsmarknad. Det kallas för Ledaravtalet. Inom byggområdet träffade Ledarna det andra avtalet 1993.
Byggcheferna har motionerat till Ledarnas kongresser vid ett flertal tillfällen och begärt om skärpning i avtalstexterna för att få en bättre tillämpning. Avtalet har skärpts och blivit något tydligare. Problemet är att alltför många av våra medlemmar fortfarande inte är nöjda med tillämpningen.
I maj 2014 sa Ledarnas Kongress ja till Byggchefernas motion om krafttag. Effekten blir en ordentlig nysatsning på framförallt byggområdet.
– Vi är glada för att våra krav har hörsammats. Nu ger vi företagen en ytterligare chans att bli bättre på att tillämpa principerna i avtalet., säger Lars Bergqvist ordförande i Byggcheferna.
– Det vi vill är att utveckla både individer och verksamhet. Därför är vi är beredda att löpa hela linan ut för att få en acceptabel nivå på lönebildningsprocessen, säger Lars Bergqvist ordförande i Byggcheferna.
Tre parter avgör om lönesatsningen lyckas
Johan Thesslin är löneexpert på Ledarna och kommer att vara projektledare för nysatsningen inom byggområdet.
– Lönesättning kan aldrig vara ett sidospår i verksamheten. Det är i dialog mellan medlemmarna och deras lönesättande chefer som grunden läggs för den positiva utvecklingen av löneprocessen som vi alla strävar efter, säger han.
Det som är den stora, men inte omöjliga utmaningen, är att minst tre parter behöver ta ansvar för att löneprocessen ska fungera; företaget, medlemmen själv och Ledarnas företrädare.
– I projektet ska vi från Ledarnas sida stötta alla tre parterna, säger Johan Thesslin.
Ledarnas kongress uttryckte att vägen till en bättre tillämpning av Ledaravtalet är att arbeta nära medlemmar och företag.
– Därför börjar vi under våren 2015 med att träffa Ledarnas företrädare på NCC, Skanska, Peab, JM Bravad och Svevia. Parallellt inleder vi en dialog med företagen om hur deras lönearbete fungerar idag. Det gör att vi kan ta fram en åtgärdsplan som passar varje enskilt företag, säger Johan Thesslin och manar samtidigt till tålamod:
– Vi vill gärna se effekt på kort sikt, men jag vet också att lön oftast bara sätts en gång om året. Det gör att det kommer att ta tid innan åtgärderna får effekt så att våra medlemmar är nöjda och företagen trygga i processen, säger Johan Thesslin.