Female Leader Engineer är namnet på en ny tävling som ska öka möjligheten för kvinnliga studenter på KTH att mötas, men framförallt är tanken att tillgången på kvinnliga ledare ska öka. Skanska finns med bland partnerföretagen.
Det är inte bara i Byggsektorn som medelålders vita män dominerar och styr, utan det gäller hela svenska näringslivet. Det finns faktiskt statistik som pekar på att så är fallet. En undersökning som SCB gjort, Kvinnor i näringslivet 2013, visar att i samtliga undersökta offentliga och privata bolag var det 28 procent kvinnor och 72 procent män i ledningsgrupperna. Andra undersökningar ger en bild av liknande förhållanden, bland annat AllBrightrapporten för 2013, som visar att bara 14 av 251 börsnoterade svenska företagen har en kvinnlig vd.
– Det är något vi hoppas kunna ändra på med vår nya utmärkelse. Goda förebilder och inspirerande personer är alltid det bästa sättet att locka fler unga kvinnor att satsa på ledarskap.
Det säger Evelina Ögren, en av initiativtagarna till Female Leader Engineer, vars syfte är att synliggöra kvinnliga ingenjörer och identifiera högpresterande kvinnliga studenter till framtida ledarroller.
Inspirationskälla
Den nya utmärkelsen är en fortsättning på ett liknande projekt som fanns på KTH under ett tiotal år och ett flertal vinnare och finalister från den tävlingen finns med nu.
– Idag är de etablerade i näringslivet och är ett utmärkt nätverk och en inspirationskälla när vi nu utvecklar tävlingen. Samtidigt kan de vittna om att det behövs fler kvinnliga ledare om vi ska nå den jämställdhet i näringslivet som alla pratar om men som det tar så väldigt lång tid att genomföra, säger Evelina Ögren.
Tävlingen är öppen för kvinnliga civilingenjörsstudenter som tagit examen våren 2014 eller tar den hösten 2014 eller våren 2015. Deltagarna gör också besök hos de fem partnerföretagen där Skanska representerar byggsektorn.
Text: Pamela Collin
Källa: Svenskt Näringsliv