Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Avancerad installation: ”Det handlar om att göra rätt från början”

Följ med Byggvärldens utsända drygt tre meter under jord till Bravidas avancerade installationsarbeten som pågår vid bygget av ett nytt hypermodernt badhus i Umeå.

Installationsarbeten – VS, ventilation och el – har blivit en allt större och viktigare del av ett bygge idag jämfört med för bara tio år sedan.  Och det satsas alltmer på energieffektiva system.

Petter Grafström, avdelningschef för Bravida VS i Umeå och Simon Lundberg, ledande montör för vattenreningsmontaget, visar mig runt i de undre regionerna av badhusbygget. Det är rått och fuktigt, en känsla av grottvandring. Jag inser att jag borde haft en lämpligare fotbeklädnad, för vattnet står ganska högt här och var. En klart tuff arbetsmiljö för de 30-tal montörer som ska vistas här nere. Bravida är totalentreprenör för VS, EL, Ventilation och Vattenrening och anlitar underentreprenörer för bl.a. rörisolering och Styr- och regler. De ledande montörerna – en för varje teknikdel – samordnar arbetet tillsammans med platsledningen för huvudentreprenören för hela bygget, Rekab Entreprenad AB.

– Just i det här bygget har vi sålt in samtliga tekniker och det är ett mycket installationstätt bygge som kräver oerhört mycket samordning mellan de olika teknikerna, vilket sker redan i projekteringsfasen, säger Petter Grafström, och fortsätter:

–  Men det första vi gör är att hitta rätt konsulter för att ta fram alla nödvändiga bygghandlingar för vårt område. Och det är viktigt med duktiga konsulter i ett sådant här tekniktungt projekt. Våra konstruktörer ingår sedan i en projektgrupp där Bravida ansvarar för sina delar.

Och projekteringsfasen, som startade 2013, pågår alltjämt.

– Det handlar om att göra rätt från början. Att bygga ett badhus är ett riskabelt projekt med mycket specialinstallationer på både el- och säkerhetsdelen, som exempelvis drunkningslarm. Det handlar om fukt, miljö, hygien etcetera. Byggtekniskt är ett badhus bland det svåraste man kan bygga, så här finns gott om utmaningar och problem att lösa.  Gör du fel kostar det oerhörda summor. Därför måste man lägga extra krut på att göra rätt från början och inte gena i projekteringen, betonar Petter Grafström.

DSCN2370

Petter Grafström, avd chef Bravida och Simon Lundberg, ledande montör vid bygget av det nya badhuset i Umeå.

Efter att ha försökt kliva runt ett antal stora vattenpölar tittar vi in i ett ”rum” där svetsning av rör pågår, vid en datorskärm sitter en montör och kollar ritningar.

– Hur rören ska dras och hänger ihop vid sådana här komplicerade projekt kontrolleras via visualiseringsverktyget i datorn där de ritats i 3D, förklarar Petter Grafström och vi fortsätter vandringen uppåt och ut där Simon Lundberg pekar på de viktiga skvalp- och städrännorna som dragits för att hantera själva vattenreningsprocessen.

– Här handlar det, precis som i hela detta projekt, om vikten av att samordna olika funktioner och tekniker. Hur golven tillverkas har exempelvis bäring på andra delar och där finns det olika lösningar; vissa funkar, andra inte och då gäller det att ha koll för att få långsiktiga och ekonomiskt försvarbara lösningar. Vi har gjort en hel del studiebesök, både med Rekab och på egen hand för att se hur andra badhusbyggen löst en del detaljer som ingjutningsgods för bassänger och tekniska lösningar kring vattenrening, säger Petter Grafström.

Det här är ju en komplicerad entreprenad med många olika aspekter och svårigheter. Hur gör ni för att leva upp till huvudentreprenörens krav?

– Genom att ha ordning och reda på våra arbeten och det vi ska göra. Både projektledare och ledande montörer har en bra dialog med platsledningen på bygget. Man kan inte köra sitt eget race, utan här handlar det om att ge och ta och att ha förståelse för varandras uppgifter, understryker Petter Grafström.


 

Fakta om bygget 

Bygge: Nytt badhus Totalt 400 MSEK med sex, bassänger, äventyrsbad, gym, restaurang,  parkeringsgarage, etc. 12.000 kvm, Planerat slutdatum 2016.

Byggherre: Umeå Badhus AB

Totalentreprenör: Rekab Entreprenad AB

Totalentreprenör för Installationerna: Bravida Sverige AB.

DSCN2377

Hur rören ska dras ritas i 3D, en god hjälp för montörerna i det praktiska installationsarbetet.

Text och bild: Pamela Collin

Publicerad 2014-11-27 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier