För en bransch som helt saknar egen yrkesutbildning är lärlingsutbildningen en avgörande förutsättning för att säkra den framtida tillgången till kvalificerad personal. Och i dagarna kom BI och Byggnads, tillsammansmed branschorganisationen Ställningsentreprenörerna (STIB), överens om regler och rutiner för vuxenlärlingsutbildningen som gäller ställningsbyggare.
Överenskommelsen har kommit till stånd delvis som en följd av Arbetsmiljöverkets förtydligade utbildningskrav i det nya regelverket för ställningsbranschen, AFS 2013:4.
Enhetliga krav har saknats i många år. Tidigare har det funnits två parallella utbildningsmodeller, dels BYN: s yrkesbevis, dels STIB: s kompetensbevis.
Totalt tar lärlingsutbildningen ca 28 månader och kan påbörjas redan under en provanställning, som sedan följs av en tillsvidareanställning som lärling. Utbildningen omfattar drygt 4 000 timmars praktiskt arbete samt godkända teoretiska utbildningar hos en godkänd utbildningsgivare. Företaget utser en handledare med minst BYN yrkesbevis eller STIB kompetensbevis.
– För branschens seriösa aktörer är ett effektivt och kvalificerat lärlingssystem avgörande för att trygga tillgången till kvalificerad personal på lång sikt. Det är därför på tiden att vi får tydliga och enhetliga rutiner, regler och avtal för lärlingsutbildningen, säger Jens Sjöberg, VD för XERVON i Sverige.
XERVON har drygt 20 års erfarenhet av att leverera ställningar och väderskydd till bygg- och industriprojekt. Företaget är certifierat enligt byggbranschens kvalitetssystem BF9K och auktoriserat av branschorganisationen Ställningsentreprenörerna, STIB.
Ett arbete som ställningsmontör är ansvarsfullt, kvalificerat och självständigt. Hela utbildningen sker på plats hos en arbetsgivare under drygt två år. Den nya överenskommelsen innebär att Byggavtalet nu kompletterats med en lönetabell för vuxenutbildning. Löneutvecklingen blir på så sätt tydligare.
– Vi arbetar nu aktivt med att rekrytera vuxenlärlingar och ser fram emot att få tillämpa det nya upplägget. Min förhoppning är att det nya vuxenlärlingssystemet ska visa att en framtid som ställningsmontör kan vara ett attraktivt alternativ för unga som vill ha ett fritt och utvecklande praktiskt arbete, poängterar Jens Sjöberg.
Text: Pamela Collin
Källa: Xervon