Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Rutinerade platschefer del 2 av 3 – Henrik Bratt

Har platschefsrollen förändrats över tid? Och hur klarar de nya, unga platscheferna av trycket? 

Så har det blivit dags för del 2 av 3 i vår serie med rutinerade platschefer. Här hittar du del 1.

Henrik Bratt

Ålder: 42

Familj: Fru, två barn.

Intressen: Idrott, framförallt hockey, tränare för ungdomslag.

Bakgrund/utbildning: Gymnasieingenjör, kompletterat med tvåårig högskoleutbildning på Chalmers. Fick jobb som arbetsledare 23 år ung. Första platschefsjobbet vid  27 års ålder. Arbetat sex år som platschef och tre år som projektchef.

År i yrket: 19

Just nu: Sedan 2008 affärsområdeschef och t.f. vd (när vd är bortrest) på affärsområdet Entreprenad Göteborg och Service Halland inom Erlandson Bygg AB. Bolaget har totalt 850 medarbetare varav ca 100 i nämnda affärsområde. Henrik Bratt har närmare tio platschefer, tio arbetsledare och totalt 70 YA under sig.

SONY DSC

Den som bestämmer innanför staketet

– Det finns många otydliga roller i byggbranschen: arbetsledare, projektchef, entreprenadingenjör, produktionschef … Men platschefen, som är den som bestämmer innanför staketet, har nog fortfarande den tydligaste rollen, säger Henrik Bratt.

– Dessutom, tillägger han, att vara en duktig platschef med rutin är det roligaste jobb man kan ha. Och det där med rutin är viktigt för en platschef måste kunna produktionen. Helst bör du ha varit arbetsledare i minst fem år för att kunna fatta rätt beslut. Dessvärre har generationsglappet medfört att man rekryterar folk som platschefer alltför snabbt i tron att det är ett sätt att behålla ung och ny kompetens. Men jag tror att man biter sig själv i svansen. Om oerfarna personer ikläds en alltför stor hatt kan arbetet bli väldigt betungande. Även om du har pluggat i flera år så är det först när du står där ute, och ska gjuta din första betongvägg och det börjar regna eller kölden slår till, som du lär dig hur du ska göra. Som ny och oerfaren kan det då bli en trygghet att sitta vid datorn för att man kan räkna och söka information. Men man måste kunna stå ute på bygget och säga: ’Vi går åt det här hållet tjejer och killar’. Eller: ’Vi måste byta riktning’, säger Henrik Bratt entusiastiskt

Är det ansvar som en ”ensam” platschef kan ha idag rimligt?

– En platschef ska ju fatta ofattbart många beslut varje dag och då måste man våga fatta beslut. När jag själv var platschef var det en gammal räv som klappade mig på axeln och sa: ’Tänk på att du bär 2000 lagar på dina axlar varje dag som du går till jobbet. Men man kan inte känna till allt så man måste våga ställa frågor samtidigt som det är viktigt att bilda sig en egen uppfattning, påpekar Henrik Bratt.

Text: Pamela Collin

Publicerad 2014-09-29 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier