Uppdrag: Ambassadör för ökad öppenhet

− Det är viktigt att Byggcheferna är med och påverkar utvecklingen. Att få in nya, unga krafter som har tankar kring hur byggprojekt ska bedrivas och hur vi ska behandla varandra är frågor jag brinner för, säger Mattias Ivarsson, en av Byggchefernas nya ambassadörer.

Mattias Ivarsson har erfarenhet sedan tidigare av att arbeta som ambassadör då han deltog i ett utbildningsprojekt för Byggnads räkning i Sydafrika.

− Jag har varit i byggbranschen i olika roller och inom olika områden sedan jag slutade gymnasiet för drygt tio år sedan och det uppdrag jag hade som ambassadör för Byggnads trivdes jag väldigt bra med, det gav mig en god inblick i de utmaningar som branschen mött historiskt och vad vi står inför idag.  Även om jag har bytt fackförbund vill jag gärna fortsätta att arbeta som ambassadör, så Byggchefernas program passar mig jättebra. Inom det kan jag arbeta med de frågor jag tycker är viktiga, säger Mattias Ivarsson.

Och vilka frågor är det?

− Byggbranschen lider av en hierarkisk uppdelning i teori och praktik. Jag vill arbeta för en högre social acceptans och ett öppnare klimat när det gäller olikheter på en mängd områden, det gäller både yrkesroller och social bakgrund. Vad är till exempel en ”strömlinjeformad organisation”? Min erfarenhet är att det ofta är de som är intoleranta mot olikheter och förändring som sticker ut, ställer till problem och hindrar rörelsen framåt. Samtidigt finns det ett behov av ökat fokus på kärnverksamheten – det vill säga fungerande tekniska lösningar, betonar Mattias Ivarsson.

Hur vill du närma dig studenterna på de träffar du deltar i som ambassadör för Byggcheferna på högskolor runt om i landet?

− Jag tror på samtal – istället för monolog –  att föra en dialog med studenterna. Byggcheferna som organisation kan ge stöd. Jag brukar försöka inleda med egna erfarenheter och kastar sen ut frågor i stil med: ´Vad tror ni att det beror på?´Ute i yrkeslivet finns det sällan tid att ställa frågor om annat än det som rör rent tekniska spörsmål, men även andra samtal behöver ges utrymme.

Vad är det svåraste i ditt nuvarande arbete?

Jag har en så kallad specialistroll så det är mycket ensamarbete, och det gäller även ansvarsdelen. Jag arbetar ju med att förebygga samt utreda skador på byggnader och har ett slags överblickande roll. Jag saknar att vara ute och bygga – det var där intresset föddes och trots allt fortfarande ligger, berättar Mattias Ivarsson.

Vad är det roligaste i ditt jobb?

− Jag gillar problemlösning, så när jag får uppdrag att lösa ett riktigt komplicerat byggnadstekniskt problem känns det extra roligt.

Text: Pamela Collin

foto isabelle ingvar mattias

Foto: Isabelle Ingvar

Fakta: Mattias Ivarsson

Ålder: 34

Nuvarande befattning: Konstruktör / Specialist fuktmekanik COWI, sedan 2011.

Medlem i Byggcheferna: 2010.

Varför Byggcheferna: Vill vara med och påverka branschen inifrån och se till att Byggcheferna tar tydlig ställning.

Utmaning för byggbranschen: Bli snabbare på att plocka upp förändringar. Bygga med rätt kvalitet.

Bakgrund/utbildning: Uppdragsledare Byggnadsteknik, diplomerad fuktsakkunnig. Började karriären inom restaurering med träarbeten och senare mur- och putsarbeten.  Projektanställd av byggnadsarbetarnas solidaritetsfond som utbildare för Byggnads i Sydafrika i samband mede fotbolls-VM och kampanjen ”Schyssta villkor”.

Bor: Hus utanför Göteborg

Intressen: Science-fiction litteratur, brittisk new wave och techno, byggnads- och teknikhistoria.

Publicerad 2014-08-26 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier