Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Krönika: Mässa med macho

Pamela Collin tycker till om Nordbygg

”Skandinaviens i särklass största bygg- och fastighetsmässa”. Så presenteras Nordbygg 2014. Och det förpliktigar att vara störst. Men att besöka ”norra Europas största mötesplats för bygg, vvs- och fastighetsbranschen” känns inte som om det är 2014. Något är fel. Alla seminarier om säkra byggen, energismart renovering och hållbarhet till trots. Hur har ni tänkt?

Jag menar, i dessa tider då byggsektorn säger sig vilja ändra på den rådande machokulturen för att locka fler kvinnor och ungdomar till byggbranschen, och inte minst för att få kvinnor att känna sig välkomna och bekväma, hade jag förväntat mig ett annat tilltal. En annan, lite modernare, atmosfär på byggbranschens flaggskepp, Nordbygg. För, att ändra attityder handlar ju ingalunda om bara arbetsplatserna, utan om hela byggsektorns miljö. Och den möter man onekligen på Nordbygg. Den grabbiga, macholika atmosfären slår fullkomligt emot en. Och den förstärks på ett för mig som kvinna helt ofattbart, oacceptabelt och omodernt sätt när jag kliver in i lekhallen.  Ja, ursäkta epitetet lekhallen om den del av Nordbygg där utskänkning av gratis öl i ”puben” samsas med en boxboll dit kön –  med testosteronstinna män som vill slå hårt –  är lång. Och när de tröttnat på att slå av sig ilskan kan de alltid gå till tatueringsbåset eller slå i spikar och efter ytterligare en bärs i puben fortsätta machoaktiviteterna och styrkedemonstrationerna med att slå slägga.

Vi talar om 2014 och ja, något är fel. Var finns ambitionen om att ändra attityder? Det ekar tomt så långt ögat och örat når.

Dessutom, branschen propagerar och arbetar för att öka säkerheten och förbättra arbetsmiljön, men frågan är om utskänkning av öl alls ska förekomma i kombination med utställning och demonstration av potenta arbetsredskap?

Jag uppmärksammade Sveriges Byggindustrier, som en av de stora aktörerna på Nordbygg, på det intryck detta kan ge, en läpparnas bekännelse. Varför har man inte kommit längre?

”Pinsamt!”, blev svaret och med löfte om att lyfta frågan. Jag väntar med spänning på nästa Nordbygg – då boxbollen bytts ut mot en mångfaldskiosk.

Pamela Collin (sett sådär lite från sidan)

Publicerad 2014-04-04 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier