Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Byggcheferna satsar stort på chefens arbetsmiljö

– Arbetsmiljön, med allt från ansvarsfrågor ute på byggarbetsplatsen till den psykosociala delen för chefer och arbetsledare, är en av våra absolut viktigaste frågor. Alla verkar inte i storföretag och det finns ett enormt behov hos våra medlemmar i små och medelstora företag att lära sig mer om arbetsmiljö.

Det säger Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna, som står i startgroparna för en satsning på att erbjuda medlemmarna en ”egenproducerad” kurs i arbetsmiljö.

– Tanken med den kurs vi nu erbjuder, via en extern leverantör, är att vi som trovärdig partner och spelare till företagen faktiskt kan skräddarsy en kurs med hög kvalitet. Här fyller vi en lucka på marknaden.

Men finns det inte redan en uppsjö av kurser i ämnet arbetsmiljö?

– Det är aldrig fel med konkurrens och långt ifrån alla byggföretag är ju ansluta till Sveriges Byggindustrier (BI), påtalar Lars Bergqvist.

Kursen, som är en icke certifierad grundkurs, heter Arbetsmiljö på byggarbetsplatsen (Bas U och Bas P), den har 130 platser, riktar sig till både beställare och entreprenörer och kommer att hållas den 29 april mellan kl. 10 och 16 i Ledarnas Hus i Stockholm.

Frågor som kommer att tas upp är exempelvis vem som är ansvarig för att de uppgifter som ska göras verkligen utförs. Och när kan man delegera ansvar?

Man kommer också att gå igenom lagstiftningen inom det arbetsmiljörättsliga området och man kommer att behandla ett aktuellt ämne, nämligen byggarbetsmiljösamordnarens arbetsuppgifter och skyldigheter.

Kursledare är advokat Håkan Johnston och jur. kand. Eleonore Gustafsson .

– Ganska ofta råder det missuppfattningar kring ansvarsfrågan i de kontrakt som skrivits mellan entreprenör och beställare när det gäller ansvarsfrågan. Intern delegering på mellanchefsnivå är mycket svårt och det finns gott om papperslösa tigrar, säger jur kand Eleonore Gustafsson på advokatbyrån Andersson & Gustafsson som har nischat sig på området entreprenadjuridik.

– Vi kommer att anpassa kursen efter deltagarnas erfarenheter och arbetsuppgifter och köra en del grupparbeten där man får resonera kring autentiska fall och det brukar bli många aha-upplevelser tillägger advokat och kursledare Håkan Johnston.

– Vår ambition är att deltagarna ska känna sig trygga med vad som gäller efter den här kursen. Det är lätt att gå vilse i ansvarsfrågan, så vi kommer ge konkreta råd i hur man på ett enkelt sätt hittar information inom den del av arbetsmiljöområdet som är tillämpligt på byggsektorn.

Anmälan görs via Byggchefernas hemsida eller direkt till www.advokatag.se senast 15 april.

Text: Pamela Collin

 

 

 

Publicerad 2014-03-24 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier