Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Fastighetsförvaltning: Ansvaret sitter i väggarna

Från en tjänst som förvaltare för Södertäljes miljonprogram till Stadsholmen, som förvaltar Stockholms finaste fastigheter. Byggcheferna har många medlemmar som arbetar med fastighetsförvaltning. Henrik Söderquist är en av dem.

– Själva arbetet som förvaltare är likartat oavsett var fastigheten är belägen, men på Stadsholmen finns ytterligare en dimension, nämligen byggnadsvården. Annars är problemen i allmänhet likartade. Det är vattenskador, sophämtning, hängrännor och synpunkter, säger Henrik Söderquist som har arbetat i många år med att förvalta fastigheter.

Jag träffar honom i en källarlokal på söder där Stadsholmen har kontor för några av sina bovärdar.

– Idag har arbetet som förvaltare en mer preventiv inriktning än tidigare. Och det är mer kundorienterat. Om kunder har synpunkter på gårdar, soprum etcetera, då går vi in och rustar. Men att förvalta kulturfastigheter är byggtekniskt speciellt. Det går ju inte att renovera hur som helst, och då gäller det att förklara och informera på rätt sätt, säger Henrik Söderquist.

Stadsholmen, som är ett dotterbolag till kommunägda Svenska bostäder, förvaltar ca 280 kulturmärkta fastigheter med ca 1 700 lägenheter i Storstockholm, varav de flesta är belägna på Södermalm och i Gamla stan. Lägenheterna förmedlas via Stockholms bostadsförmedling och kötiden kan uppgå till 30 år för att få en lägenhet på någon av Stadsholmens attraktiva adresser.

Hur kan då en helt vanlig arbetsdag se ut för dig?

– Jag börjar dagen med att träffa bovärdarna då vi stämmer av olika ärenden, så är det mejlläsning och möten med exempelvis entreprenörer, besiktningar och liknande. Det är ett mycket mobilt jobb och många saker får man ta på volley. Man vet aldrig riktigt vad som ska hända, blixthalka, snöskottning, brand, översvämning … Visserligen befinner man sig i backlinjen i min funktion. Det är ju bovärdar som är ute på plats och åtgärdar det som ska göras. Men vid större händelser blir jag alltid underrättad.

Vad är det svåraste med förvaltning som du ser det?

– I Stadsholmen sker en ständig avvägning mellan byggnadsvård, kundönskemål, ekonomi och krav från myndigheterna.  Det gäller att ha kompetenta kolleger, och Stadsholmen har mycket duktiga inköpare och ingenjörer. När man har varit med ett tag lär man sig det här med att göra olika prioriteringar, betonar Henrik Söderquist.

Vad kommer man sällan undan som förvaltare?

– Vattenskador! utbrister Henrik Söderquist och tillägger snabbt: Och givetvis ska det inträffa en fredagskväll; en hyresgäst har varit lite ”schysst” mot fastighetsägaren och på eget bevåg inhandlat en blandare som han/hon ska byta själv, när vattnet står och sprutar med sju bars tryck på plan sju och flera våningar under har dränkts …

Vilken är din roll i ett sådant läge?

– Om det är omfattande vattenskador ringer oftast hyresgästen mig och informerar om vad som hänt. Jag kan ju inte göra något själv, men det är viktigt att bli underrättad.

Vilken utmaning tycker du är den största i förvaltningsuppdraget?

– Att ta ut den verkliga kostnaden och ändå ha en nöjd kund.

Men då handlar det väl om att kunna pressa kostnaderna?

– Jovisst och det är där som bland annat konsten att upphandla kommer in. Har man dessutom egen driftskunnig personal, som man hade i ”den gamla skolan” kan man arbeta mer förebyggande. Men det bygger på att ungdomar ska vilja och kunna utbilda sig till de här yrkena som fastighetsskötare och bovärd. Ett praktiskt yrke där man också måste vara bra på att hantera människor, påpekar Henrik Söderquist.

När jag hör Henrik Söderquist berätta om sitt jobb som förvaltare verkar det i alla fall passa honom som hand i handske.

Text: Pamela Collin

Om Henrik Söderquist

Ålder: 36

Bor: Södertälje

Byggcheferna: Medlem 2013

Nuvarande arbete: Förvaltare, Stadsholmen sedan 2013.

Utbildning: Drifts- och underhållsteknik m inriktning på energi samt studier i kemi på KTH.

Tidigare arbeten: Ronderande maskinmästare Värta Verket, Förpackningsingenjör på Astra Zeneca, tekniskt fastighetsansvarig på Microdrug, Platschef YIT Sverige AB, förvaltningschef Telge Hovsjö i Södertälje kommun.

Familj: Hustru och två barn (8 o 13)

Intressen: Tränar Aikido sedan tolv år tillbaka, sommarhuset på Åland.

Publicerad 2014-02-10 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier