Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Rena byggen i Göteborg

Inte en enda byggnadsarbetare som arbetar svart har upptäckts i byggsektorn under de två år som projektet Rena byggen pågått i Göteborg. Ett tiotal kommunala byggen har punktmarkerats i ett samarbete mellan Skatteverket, staden och Sveriges Byggindustrier.

Göteborg har nu lämnat en slutrapport av projektet Rena byggen som Sveriges Byggindustrier är pappa till och som syftar till att hålla svartarbetet borta. Projektet har enligt rapporten varit mycket framgångsrikt.

– Redan tidigare, genom vårt pilotprojekt i Nacka kommun, har vi kunnat konstatera att det här är rätt väg att gå, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier.

Men trots att det arbetas svart för minst tio miljarder per år i byggsektorn har regeringen ännu inte sagt ja till industrins förslag om att byggföretagen ska tvingas redovisa löner varje månad på individnivå. Även elektronisk närvarokontroll och personliggare, som industrin föreslagit, släpar efter vilket gör att Skatteverket inte kan göra oanmälda kontroller på byggarbetsplatser. Under försöksperioden har detta dock varit möjligt.

– Vi hoppas att vi ska få regeringens öra för våra önskemål om skyddslagstiftning för sund konkurrens genom en lag om närvaroliggare. Dessutom behövs en lag om arbetsgivaruppgift på individnivå samt en lag om anmälningsskyldighet. Då skulle vi få en sund konkurrens och säkra arbetsplatser, understryker Peter Löfgren.

Text: Pamela Collin

Publicerad 2014-01-31 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier