Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Krönika: När lillasyster pratar

När lillasyster pratar låtsas vi andra i familjen inte om henne. När lillebror inleder en mening inleder även pappa en mening fast i mycket högre ton för att markera vem som egentligen bestämmer. Pappa anser att mamma har stannat av, eller t o m gått bakåt, i sin utveckling under mammaledigheten. Pappaledigheten har gjort min pappa till en bättre ledare samt gett honom mer personlig utveckling än någonsin. 

Byt nu ut lillasyster och lillebror mot en yngre medarbetare. Byt också ut pappa mot chefen och mamma mot en kvinnlig medarbetare. Resultatet är tyvärr den arbetskultur som råder för väldigt många i dagens bygg- och fastighetsbransch.

När jag valde den här branschen lockades jag av mångsidigheten. Jag får jobba ute och inne, administrativt och praktiskt, i stora projekt och i mindre grupper. Jag såg också tidigt vilken möjlighet det innebar att vara en yngre, engagerad kvinna. Jag fick nämligen en tydlig konkurrensfördel.

Jag älskar mitt jobb. Jag är otroligt stolt över mitt arbete, över samtliga tjänster jag har haft. Och jag är glad över de erfarenheter jag fått på vägen. För just dessa erfarenheter har format mig, påverkat mig i hur jag agerar i olika sammanhang och hur jag bemött andra människor.

Men olika människor har ju olika erfarenheter. Särskilt av möten.

För att vara yngre och/eller kvinna är nämligen inte alltid till fördel. Dagligen utsätts yngre branschkollegor, tjejer och killar, för bemötanden som är att betrakta som ren mobbning. Och detta utan att omgivningen reagerar. Dessa individer som är någons barn, någons mamma och någons livskamrat, genomlider sömnlösa nätter och oroliga dagar och börjar snart ifrågasätta sig själva. De bryts ner mentalt och när maktlösheten blir som mest påtaglig förändras känslan av det som en gång var drömjobbet till en mardröm, en ständig kamp efter bekräftelse. Tills de inte orkar längre.

Att skapa en öppen och lärande kultur är lättare sagt än gjort, men inte omöjligt! Några enkla riktlinjer torde kunna vara:

Se era kollegor för de personer de är, för den kompetens de besitter.

Låt yngre ställa frågor, komma med åsikter och tänka utanför ramarna utan dömande kommenterar.

Straffa inte kvinnor med att 0:a eller erbjuda en minimal lönejustering pga att hon varit föräldraledig.

Uppmuntra och belöna på lika villkor.

Jobba med olikheter i era arbetsgrupper, för endast då får du ut maximalt nytta av individerna.

Lycka till!

Dastan

bild

Dastan Media Ringlund är Projektledare/Byggledare i Göteborgs stad och medlem i Byggchefernas styrelse.

Publicerad 2014-01-07 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier