Apropå Byggchefernas kampanj om att bekämpa machokulturen i byggbranschen har man kanske något att lära av gruvnäringen. Gruvföretaget Dannemora, Magnetit AB, bestämde sig för att bekämpa machokulturen genom att anställa fler kvinnor. En jämställd arbetsplats blir inte bara trevligare, utan även säkrare menar man. Idag är var tredje metallare i Dannemoragruvan kvinna.
1992 la SSAB ner verksamheten i Dannemoragruvan. 2011, då Dannemora Magnetit AB skulle börja bryta järnmalm i den gamla gruvan igen, bestämde det nya bolaget att avsätta en speciell rekryteringsdag för bara kvinnor. 200 kvinnor visade intresse och tio av dem fick arbete.
Under åren 2005 till 2010 genomförde Luleå Universitet tillsammans med LKAB en studie, Framtidens gruvkultur, som handlade om machoattityder i Malmberget. Bakgrunden var att LKAB hade svårt att rekrytera kvinnor och ville förbättra säkerheten och förändra kulturen. Diskussionsgrupper arrangerades i gruvan och risker kartlades.
Att man i Dannemoragruvan inte har haft problem med att få kvinnliga sökanden beror enligt Yvonne Gille, personal- och informationsansvarig, på de särskilda rekryteringsdagarna man hade för ett par år sedan. I en artikel i tidningen Dagens Arbete säger hon att dessa speciella ”kvinnodagar” fortfarande ger resultat och att det handlar om att fånga upp de kvinnor som är intresserade.
Enligt IF Metalls statistik, räknat på medlemmar, var andelen kvinnor i gruvindustrin i Sverige 14,7 procent 2013. Fem år tidigare, 2008, låg den på 8,9 procent.
Text: Pamela Collin
Källa: Dagens Arbete samt ”Attityder, arbetssäkerhet och genus i gruvbranschen”, en studie, Luleå Universitet.