Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

Vi har ett gemensamt ansvar!

Folk flyr inte från branschen. De flyr från kulturen. Vi har ett gemensamt ansvar. Låt oss ta det.

Jämställdhet. Mångfald. Stora och omfattande begrepp som blir mest påtagliga när de inte existerar. Men när man pratar om hur de bör fungera och vad de bör handla om kan man få väldigt många olika svar.

I min värld handlar det om att alla ska ha samma förutsättningar för att kunna trivas och utvecklas på jobbet. Och att alla ska få samma typ av bemötande och uppskattning för ett bra jobb.

Det här är frågor som är självklara för oss på Byggcheferna att jobba med. Under året har vi därför genomfört ett par olika undersökningar bland aktiva i bygg- och fastighetsbranschen. Och det har visat sig att vi kommer behöva fortsätta jobba. Hårt. Siffrorna från undersökningarna visar nämligen att byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det gäller både psykisk arbetsmiljö och jämställdhet. Och det stör mig. För oavsett lagstadgade regler om lika lön för lika arbete, och oavsett det faktum att många arbetsgivare har vettiga policys om hur man ska agera mot varandra på arbetsplatsen, så följs de ju uppenbarligen inte.

Och det är ju upplevelsen som räknas. Hur människor känner och mår.

Den senaste undersökningen vi genomförde var riktad specifikt till kvinnor i bygg- och fastighetsbranschen. Den visar tydligt att många upplever en kultur som direkt motverkar mångfald och jämställdhet. En förlegad kultur, som i vissa fall leder till ett kompetensbortfall, då människor väljer att ändra inriktning eller till och med lämna branschen på grund av dessa anledningar.

Nu räcker det. Den här utvecklingen, eller underutvecklingen kanske man bör säga, är inte acceptabel. Därför måste vi också se till att gemensamt arbeta för att motverka den. Vi på Byggcheferna driver gärna frågan vidare, men vi behöver både arbetesgivare, fack och arbetstagare för att verkligen kunna förändra.

Hur ser du på det? Har du en historia att berätta? Ett förslag till hur kulturen kan påverkas?
Hör av dig!

Lars Bergqvist
Ordförande, Byggcheferna

Publicerad 2013-11-14 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier