Denna webbplats använder cookies för att ge dig den bästa användarupplevelsen.

Genom att fortsätta ger du oss tillåtelse att lagra cookies. Läs mer om cookies

Fortsätt

GRATTIS SOFIA – ÅRETS BYGGCHEF 2012!

Långt ner under marken, mitt i centrala Stockholm, överraskades idag produktionschefen för bygget av Norrströmstunneln, en del av Citybanan. Under högtidliga former fick Sofia Edoff veta att hon är årets byggchef. Sofia arbetar på NCC och det är hennes färgstarka ledarskap och modet att våga tänka nytt som fört henne fram till den prestigefulla titeln.

Sofia Edoff har arbetet inom byggproduktionen i 15 år, främst inom anläggningssidan. Hon började som arbetsledare och även om vägen till produktionschef varit rak och snabb har hon även hunnit med att arbeta som entreprenadingenjör och platschef. Sofia är målinriktad, fokuserad och kompetent och hon gillar kombinationen teknik och människor. Som produktionschef har hon det övergripande ansvaret för berg- och betongarbetarna och jobbar operativt mot produktionen. En roll som känns som klippt och skuren för den 41-åriga kvinnan som låter sitt ledarskap präglas av mottot ”i en kedja är alla länkar lika viktiga”.

Sofia har gått ledarskapsutbildningar inom NCC och tycker att hon har fått allt stöd hon kunnat önska sig för att utvecklas i sin ledarroll.

– Det som stimulerar mig mest är när jag ser ett stort problem framför mig, som jag och mitt team gemensamt kan hitta en bra lösning på. Det är härligt att få folk att gå åt samma håll och nå gemensamma mål, säger Sofia.

Byggbranschen har ett stort behov av att rekrytera nya medarbetare och chefer som ska bygga för framtiden. För att sätta ljuset på bra ledare inom branschen har Byggcheferna, inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden instiftat priset Årets Byggchef, som delas ut för tredje året i rad. Förutom utmärkelsen och äran vinner Årets Byggchef även en ledarutbildning vid Ledarstudion som drivs av Lena Ahlström. Utbildningen sponsras av Byggcheferna, som är Sveriges enda organisation för chefer inom byggbranschen, och Ledarstudion.

– Cheferna har en otroligt viktig roll och det är viktigt att chefen får de redskap som behövs för att utveckla teamet, driva arbetet framåt och kommunicera ut viktig information. Chefer är normgivare och värdegrundsskapare och för att bli det är kommunikation en nyckelfaktor. Därför har vi sedan flera år ett mycket gott samarbete med Ledarskapsstudion, berättar Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

 

Juryns motivering:

Citybanan är ett mycket stort och tekniskt ytterst komplicerat infrastrukturprojekt mitt i Stockholms citykärna.

Sofia har i detta projekt genom djup teknisk kompetens och ett passionerat ledarskap på ett avgörande sätt bidragit till projektets framgångar både tekniskt och kommersiellt. Affärsmodellen ställer krav på full insyn och gemensam budget. Den som ansvarar för produktionen bidrar också i högsta grad till projektets totala ekonomi och Sofia får här högsta betyg av en mycket krävande kund.

Utmärkande för Sofias framgångsrika ledarskap är att hon i ett team med högt kompetenta medarbetare har modet att ifrågasätta det invanda och ta nyskapande metodbeslut. Därför utser vi Sofia Edoff till Årets byggchef 2012.

 

Juryn som utser Årets Byggchef:

Åsa Söderström Jerring, har varit vd på NCC Ballast Väst. Styrelseledamot i JM, Svevia, med flera bolag. Ordförande i Förnyelse i anläggningsbranschen.

Joachim Berner, sitter i styrelsen för bland annat Talentum och Forma Publishing Group och familjeföretaget Christian Berner Invest.

Hidayet Tercan, entreprenör, föreläsare, debattör och grundare av bland annat vårdföretaget Zemrete.

Björn Wootz, ansvarig för strategisk ledarutveckling på NCC i 20 år.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna.

Maria Senkerik, affärschef Byggvärlden.

Susanne Bengtsson, chefredaktör Byggvärlden.

 

Se filmen där Sofia Edoff tilldelas priset!

https://www.youtube.com/watch?v=ysbJ3jzjReM

Publicerad 2012-10-26 i Ledarskap

Följ oss på
sociala medier