Vad krävs av Årets byggchef?

Den 31 januari är sista datum för att nominera Årets byggchef.
Vad krävs för att bärga titeln?
– Ett stort engagemang, säger jurymedlemmen Mårten Lindström. En förmåga att hantera komplexa sammanhang, entusiasmera många människor och få dem att jobba mot ett gemensamt mål.

I vår koras Årets byggchef för åttonde gången. Utmärkelsen delas ut av Byggcheferna och tidningen Byggvärlden, med hjälp av en namnkunnig jury. I år består den av Lars Bergqvist (Byggchefernas ordförande), Åsa Söderström Jerring (styrelseproffs i JM, ELU Konsult och Vattenfall), Liselott Fröstad (advokat inom bland annat entreprenad- och konsulträtt på AG Advokat), Mikael Sagström (ansvarig utgivare, Byggvärlden) samt konsulten Mårten Lindström, som har lång erfarenhet från konsult- och byggföretag.

 


Konsulten Mårten Lindström ingår i Årets byggchef-juryn för andra året.

 

Enligt Mårten Lindström ska en vinnarkandidat uppfylla tuffa krav på såväl snabbhet som ordning och reda, ekonomi och arbetsmiljöengagemang.

– I byggprojekt handlar det om att sy ihop en grupp med väldigt skiftande specialister, som ska samverka och se till att man går i mål inom tid och budget, säger Mårten Lindström. Det är en ganska stor utmaning. De som klarar det är personer som både har en helhetssyn och en förmåga att sätta sig in i detaljer, att lyssna på experter och dessutom entusiasmera.

Vad letar ni efter när ni sållar bland de nominerade?

– Vi försöker skaffa oss en bild av hur varje person agerar i sitt jobb och får sina medarbetare med sig. Ofta måste man även ha stort antal andra företag med sig, med andras medarbetare. Och hela tiden finns en tidspress, samtidigt som man måste hålla balansen i arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. I juryn gör vi en bedömning utifrån de referenser och omdömen som lämnas. Vi läser igenom allt noga och försöker få en samlad uppfattning.

Vad tror du att utmärkelsen betyder för den som vinner?

– Mycket. Att man känner att man har blivit uppmärksammad för sitt slit och engagemang. Inte bara för sin egen skull, utan för att den typ av chef som man representerar uppmärksammas över huvud taget. Priset kan göra att man blir stolt över den roll man har och känner att andra i samma position också får ett erkännande. Man blir lite av en förebild för andra.

Vet du någon som förtjänar titeln? Läs instruktionerna här och mejla uppgifter till aretsbyggchef@byggvarlden.se – senast den 31 januari.

 

Publicerad 2017-01-23 i Övrigt

Följ oss på
sociala medier